МИ ТРЕБА ПОМОШ!

Исчезнувањето на личност без трага секогаш предизвикува загриженост и страв кај членовите на семејството, пријателите и познаниците,  чувства кои заедно со чувството на беспомошност, може да доведат до избрзани и непромислени постапки. Корисни може да бидат некои совети и важни чекори што треба да ги земете предвид и да ги следите кога барате исчезнато лице.

Како да продолжам?
Што да правам?
Како да размислам?

Како да се справам со тоа?
Кој може да ми помогне?
Што треба да се земе предвид долгорочно?

Ало Бушавко - СОС линија во рамките на Првата детска амбасада во светот “Меѓаши – телефонски броеви и други комуникациски канали (чет, емаил) достапни 24/7.
фиксен: 02 2465 316
мобилен: 070 390 632
онлајн чет: https://alobushavko.mk/mk
емаил: alobushavko@childrensembassy.org.mk

Итен повик во случај на исчезнување:
Полиција 192

Исчезнувањето на личност без трага секогаш предизвикува загриженост и страв кај членовите на семејството, пријателите и познаниците. Но, тие може да бидат и многу корисни партнери со важни податоци кои може да влијаат на ефективноста на полициско пребарување бидејќи тие најдобро го знаат карактерот на исчезнатото лице, навиките и можните реакции.

Еве неколку совети и важни чекори што треба да ги земете предвид и да ги следите кога барате исчезнато лице:

 • Обидете се да останете смирени и фокусирани. Со чиста глава, можете подобро да му пружите помош на исчезнатото лице. Бидејќи ова е обично многу тешко, замолете пријател да ве поддржи и да ве придружува во следните чекори.
 • Поднесете пријава за исчезнато лице во полиција. Се препорачува веднаш да се јавите во полиција доколку некое лице, спротивно на нивните вообичаени навики, не се пријави или ако неговото отсуство или доцнење е необјасниво или необично и може да се претпостави дека лицето исчезнало.

Следниве информации ќе и бидат корисни на полицијата при нивното пребарување и класификација на исчезнувањето:

○ Кога и каде исчезнатото лице последен пат било видео и од кого?

○ Кога, каде и со кого се случил последниот контакт (по телефон, е-пошта, итн.)?

○ Имиња и податоци за контакт на пријатели, познаници, колеги, деловни партнери и лекари на исчезнатото лице

○ Број на мобилен телефон и ако е познат: сериски број?

○ Дали постои разумно сомневање за самоубиство? – Проштално писмо

○ Дали на исчезнатото лице му е потребен лек или медицинска помош?

○ Дали има наоди за здравствени, приватни или професионални проблеми?

○ Дали исчезнатото лице поседува моторно возило?

○ Дали има работен однос – каде?

○ Дали недостасуваат облека или други предмети од домот на исчезнатото лице?

○ Недостасува ли пасош?

○ Дали се земени големи количини на готовина или продадени/купени предмети пред исчезнувањето?

○ Претпоставена облека на исчезнатото лице
○ Личен опис – висина, коса, боја на очи, брада, очила, лузни, тетоважи и други карактеристични знаци
○ Однесете неодамнешна фотографија во полиција

При пријавување на исчезнување на дете следниве информации ќе и бидат корисни на полицијата:

 • информации за идентификација
 • информации за личен опис и облеката што детето ја носело во моментот на исчезнувањето
 • фотографија од детето, дневници, белешки или проштално писмо
 • информации за школувањето, место и време на исчезнување
 • информации за лицата кои последен пат биле во контакт со детето
 • информации за можните причини за исчезнувањето
 • корисни информации за вообичаените дневни движења и навики на детето
 • информации за местата кои тоа ги посетува, луѓето со кои се дружи, адресите на пријателите и познаниците
 • бројот на мобилниот телефон што го користи детето

Погрижете се да бидете секогаш достапни!

Дајте ѝ на полицијата телефонски број каде што може да ве контактираат во секое време. Ако е можно, наведете друго лице за контакт. Никогаш не давајте го вашиот телефонски број или други лични информации за контакт јавно кога се обидувате да го пронајдете исчезнатото лице. Ракувајте се со сите комуникации и информации за деталите за контакт на полицијата која ја обработува пријавата за исчезнатото лице.

Информирајте ја полицијата за повиците што вие, членовите на семејството или познаниците ги добивате од исчезнатото лице. Исто така, кажете ѝ на полицијата за какви било дополнителни информации или детали што може да и помогнат на полицијата во пронаоѓањето на исчезнатото лице и да помогне во подобро координирање на истрагата. Но, пред се, неопходно е веднаш да се извести полицијата доколку исчезнатото лице е повторно пронајдено, за да може да се прекине потрагата и да се укине тревогата.

Одржувајте редовен контакт со полицијата!

Веднаш известете ја полицијата за какви било дополнителни информации за исчезнувањето. На пример, дали исчезнатото лице било видено на локација или некој го сретнал; дали имало телефонски повици итн.

Одржувајте редовен контакт со полицијата дури и ако самите немате вести. Распрашајте се кај службените лица за напредокот на потрагата.

Полициската потрага по едно лице е многу чувствителна работа. Експертите знаат кога, каде и како да користат одредени методи за потрага. Ако имате проблем да разберете одредени полициски процедури, прашајте ги! Комуникацијата помеѓу вас и полицијата е многу важна за успешната потрага по исчезнати.

Важно: Веднаш известете ја полицијата кога исчезнатото лице се врати или кога ќе се дознае каде се наоѓа.

ПСИХОЛОШКА НЕГА

Роднините на исчезнатите лица се изложени на посебен психолошки стрес. Дотолку повеќе, колку подолго трае „неизвесноста“. Во зависност од статусот на истрагата и времетраењето, засегнатите доживуваат ролеркостер од емоции. Процесот на тагување – важен процес на регенерација на душата по загубата на некој близок не може да се заврши во повеќето случаи – на крајот нема сознанија за смрт на исчезнатата личност.

Во случај на панични напади или други здравствени проблеми, препорачливо е да разговарате со вашиот матичен лекар, кој може да препорача психотерапија. Терапијата со разговор се покажува како многу успешна.


ПРЕВЕНЦИЈА

Исчезнување на деца

Според значењето на поимот во Законот за заштита на децата на РСМ, дете е лице кое не наполнило 18 години, а според тоа, исчезнато дете е лице кое не наполнило 18 години кое се оддалечило од вообичаената средина (место живеалиште или место на престој) по своја волја или против своја волја. 

Ризично однесување на детето кое може да доведе до исчезнување:

– навика за автостоп,

– одење на состанок со непознато лице,

– дружење со луѓе со асоцијално однесување,

– бременост,

– занемарување и злоупотреба во семејството,

– авантуризам – желба за независност,

– проблеми во семејството,

– младешки бунт,

– неуспех во училиште,

– несреќна љубов,

– развод на родителите,

– несогласување со одлуките на училиштата, судовите и слично.

 

Како да спречите исчезнување на дете? (Совети за родители)

 – вашето дете секогаш нека ви кажува каде е и со кого е,

– секогаш нека ви кажува колку ќе остане и нека информира за промена на договорениот план,

– запознајте ги пријателите на вашето дете и замолете да ви ги дадат нивните телефонски броеви,

– вашето дете нека го запамти бројот на вашиот мобилен телефон,

– кажете му на кого да се обрати за помош ако не сте достапни,

– научете го детето да препознава и избегнува ризични ситуации и како да се однесува доколку се најде во такви ситуации,

– научете го детето дека секогаш може да се обрати во полициска станица или полицаец за помош,

– предупредете го за опасностите од автостоп и влегување во возило на непознато лице,

– предупредете го да не заминува со непознати,

– разговарајте со детето отворено и искрено, слушајте го кога ви кажува за грижи, чувства и проблеми што го мачат,

– охрабрете го вашето дете за успешно да поминува низ животот,

 – учете го вашето дете да биде одговорно за своите постапки,

– заштитете го вашето дете од чувството на осаменост и изолација,

– зајакнете го вашето дете да се спротивстави на физичко или вербално малтретирање,

– направете го вашиот дом место на доверба и поддршка,

– одржувајте ги вашите ветувања

– покажете љубов и чувства кон вашето дете,

– бидете пример за вашето дете.